Mitt hjärta klämtar för jazz

Jazzen är en stor del av mitt liv och min karriär. Ibland drömmer jag om att få resa tillbaka i tiden för att besöka New Orleans där jazzen anses ha fötts. Såklart hade jag velat vara med och forma jazzen.

Kvinnliga jazzmusiker du måste lyssna på

Kvinnliga jazzmusiker hamnar ofta i skuggan av manliga. Kvinnliga jazzmusiker är ofta mer kända som artister fast de bidragit till genrens utveckling som kompositörer, låtskrivare och bandledare. En kvinnlig artist som jag gärna lyssnar på en somrig kväll är Ella Fitzgerald och när hösten smyger sig på blir det mer av Billie Holiday. Vilka är då dessa underbara kvinnor?

Ella Fitzgerald hade en tuff uppväxt och troligen så gav musiken henne styrka. Hon hade en fantastisk förmåga att improvisera och hennes sång är känd för sina klockrena toner. En låt jag gärna spelar ljumna sommarkvällar är ”Dream a Little Dream of Me”. Det är magiskt när sommarblommornas doft blandas med hennes underbara röst. Jag får rysningar när hon sjunger ”Night breezes seem to whisper ”I love you”, birds singing in the sycamore trees, dream a little dream of me”. Jag hade verkligen velat sjunga duett med Ella och hennes musik värmer alltid mitt hjärta.

Billie Holiday hade likt Ella en svår barndom och hon tvingades under en tid arbeta som prostituerad. Hennes svåra liv har till och med blivit film. Trots sitt svåra liv och det faktum att hon saknade sångskolning så gjorde hon karriär som sångerska. Hon kompenserade sin bristande skolning med sin sång och sin förmåga till improvisation. Improvisation är inte så lätt som det kan låta utan kräver mycket gehör. Tyvärr kom alkohol- och drogmissbruk att förstöra hennes röst. När jag lyssnar på Billie Holiday tycker jag alltid det finns en sorgsen underton. Kanske är det därför jag förknippar henne med hösten och gärna lyssnar på hennes första inspelningar ”Your mother´s son in-law” när lövträden intar sin höstskrud.