Mina svenska favoritartister

Jag har alltid lyssnat mycket på svensk musik. Jag tror att det har att göra med att det är viktigt med texten i musiken för mig. Jag tycker också att jag får en alldeles speciell känsla av att lyssna på det språk som jag förstår bäst. Det brukar också ofta höras en märkbar skillnad när artister sjunger på sitt modersmål istället för på engelska. När de sjunger på sitt modersmål så blir det ofta mycket mer känsla i musiken. Ett exempel som jag tycker är helt klockrent var när Darin började sjunga på svenska efter att tidigare endast ha sjungit på engelska. Vilken skillnad det blev!

Några av mina absoluta favoriter när det kommer till svenska sångare och sångerskor är bland andra Cornelis Vreeswijk och Monika Zetterlund. Cornelis behöver väl ingen närmare presentation utan vi känner alla till denna artist som förgyllt den svenska vistraditionen. Det som jag gillar särskilt mycket med Cornelis är sättet som han uttalade orden på. Han hade ett alldeles särskilt sätt att sjunga eller uttala varje ord med en stor känsla och inlevelse. När man lyssnar på Cornelis behöver man inte ens reflektera över att det är berättelser som man lyssnar på – han är ett med sina ord och sina berättelser.

En annan svensk favoritartist är Monika Zetterlund. Det jag gillar med hennes musik är att hon sjunger om det som finns runtomkring oss – om vardagliga saker, vardagliga platser och vardagliga känslor – i en genre som ofta är mycket mer extravagant, festlig och ytlig. Hon var också en fantastisk sångerska, som vi alla vet, och att lyssna på hennes röst när hon tar sig an svåra jazzstycken som om de vore gamla visor är en njutning för öronen. Hon skrev sällan musik själv, men hade fantastiskt duktiga låtskrivare runt omkring sig, såsom Tommy Körberg, Tage Danielsson, Olle Adolphson och Monica Dominique.