Mina 70-talsfavoriter

Jag gillar verkligen 70-talsmusik på många sätt och vis. Trots att jag inte var gammal när det begav sig, så lyssnar jag gärna på gammal musik från 70-talet. Anledningen till att jag tycker att det är en spännande tid inom musiken är att det är en period där musiken öppnar upp sig ifrån gamla konventioner och normer och musikskapare börjar göra en ny typ av musik, inte minst vad det gäller låtstrukturen. Där det tidigare varit obligatoriskt med vers, refräng och stick, så kunde man nu spela låtar som var uppemot 20 minuter långa och delvis bestod av ett enda långt plinkande solo från något konstigt instrument. Jag älskar det experimentella i 70-talets musik. Något som också är intressant är att det börjar bli allt mer vanligt med digital teknik i musiken. Syntharna börjar komma på allvar och möjligheterna att skapa ljud som aldrig har hörts förut. Här nedan är en lista på några av mina favoritartister från 70-talet.

  • Pink Floyd. Deras mest berömda album Dark side of the moon är förstås helt fantastiskt, men jag tycker också mycket om A saucerful of secrets samt Wish you were here. Pink Floyd använde det elektroniska i musiken på ett väldigt intressant sätt, inte minst på skivan Dark side of the moon.
  • The Doors. Psykedelisk rock när den är som allra bäst. Det här är nog ett band som jag aldrig kommer tröttna på, och jag kommer alltid hitta nya saker att upptäcka i deras musik.
  • Led Zeppelin. Jag älskar nästan allt med deras musik, inte minst texterna och gitarrspelet. Jag vet att en del har problem med sången, men jag diggar verkligen Robert Plants speciella röst.
  • ABBA. Det är ett band som jag är uppväxt med, och jag kommer aldrig att glömma tiden då de slog igenom och jag följde alla tidningar. Deras musik sitter i ryggmärgen och jag kan alla texter utantill.