Min sångkarriär

Jag heter Erika Andersson och jag är jazz-sångerska sedan över tjugo år tillbaka. Jag började min musikkarriär väldigt tidigt då jag föddes in i en musikalisk familj där det fanns både piano, gitarrer, bas, dragspel och massor av andra instrument hemma. På alla släktträffar spelade vi mycket och sjöng. Jag började tidigt med att ta pianolektioner men tröttnade efter något år och bytte till gitarr. Jag spelade det i några år och tyckte det var väldigt roligt, men till slut så tog mitt sångintresse över. Jag satsade allt på att bli en duktig sångerska.

När jag skulle börja högstadiet var det ett självklart val att gå en musiklinje. Vi hade sånglektioner varje dag och jag lärde mig väldigt mycket på den skolan. På fritiden så var jag med i flera olika körer och band. Jag var med i en kyrkokör, en pop- och rockkör och var sångerska i ett band som spelade soul och r’n’b. På gymnasiet började jag att lära mig om jazz. Jag gick estetisk musiklinje. Jag började extraknäcka som körsångerska på kvällar och helger. Det var en rolig tid då jag lärde mig mycket teoretiskt och tekniskt på dagarna och var ute och tränade i praktiken på kvällarna. Jag var också med i alla möjliga kortvariga och långvariga band och musikkonstellationer under denna tid. Vi experimenterade mycket och gillade att blanda olika genres hej vilt.

Sedan dess har det bara rullat på. Efter gymnasiet var jag med i ett jazzband som sångerska och jag började också att skriva egna låtar. En av mina största musikaliska förebilder är Aretha Franklin, som jag har inspirerats mycket av. På senare år har jag utöver min sångkarriär jobbat som lärare och ledare i musikbranschen. Jag har både varit privatlärare i sång och vikarierat som ledare i olika körer. Jag har blivit allt mer intresserad av att lära ut och inspirera andra, och det är en av anledningarna till att jag startade denna blogg.