Kretskortbanor

Under alla mina år i HiFi branschen har jag varit med om en del. På 1970 talet köpte och sålde jag Dahlqvist högtalaren DQ 10. En för den tiden en förnämlig högtalare som kanske står sig än idag. Delningsfiltret i DQ 10 var synligt från högtalarens ovansida genom ett galler. Det såg inte så roligt ut utan var uppbyggt på någon form av vaxad papp. I pappen satt nitar som tjänstgjorde som kopplingsstöd för komponenter och kopplingstrådar. En dag levererades ett par där den vaxade pappen var utbytt mot ett snyggt och propert kretskort vilket gav ett bättre helhetsintryck av högtalaren. Men samtidigt erhöll jag från importören de tidigare mindre tilltalande filtren! Enligt direktiv från USA skulle de nya filtren ersättas med de gamla. Varför då? Frågade jag mig. Filtren var helt identiska frånsett uppbygganden, kretskort resp en form av hardwired. Jag beslöt då att byta filter på EN högtalare och jämföra dem inbördes. Det gjorde jag mycket enkelt genom att monokoppla en förstärkare och flytta signalen från höger till vänster med balanskontrollen. Skillnaden mellan högtalarna var förbluffande! Med det nya filtret saknades detaljer och ljudet blev uddlöst och tamt jämfört med de äldre ruffiga filtren! Varför då? Frågade jag mig, det kan bara vara kretskortbanorna som var boven i dramat. Intressant, mycket intressant tyckte jag då. Av detta drog jag även slutsatsen att de som tillverkade Dahlqvisthögtalarna LYSSNADE på sina produkter!

Under samma tid importerade jag Gale 401 högtalare från England. En mycket snygg historia med kromgavlar. Gale använde även de ett kretskort till filtret. Jag beslöt då att ersätta banorna med kabel även på dessa. Samma förfarande som med Dahlqvistarna testades och resultatet blev likadant. Då drog jag slutsatsen att kretskort i högtalarfilter bör undvikas. Jag tipsade Engländarna om detta och föreslog ett "harwired PCB" men jag tror inte de tog notis. Jag tipsade även hur de enkelt skulle avmontera de ditlimmade kromgavlarna, de stog och hammrade med träpinnar. Det var mycket enklare att ställa ett hett stryckjärn ovanpå varje gavel, varvid limmet mjuknade och gaveln enkelt kunde lyftas upp! Men engelsmän är engelsmän de stuntade förmodligen i även detta.

Notabelt i sammanhanget är att Snellhögtalarna före Peter Snells bortgång var hardwirade. Vilket delvis kan vara en förklaring till den utmärkta ljudkvalite dessa högtalare levererade.

Högtalarfilter är som vi alla vet lågimpediva kretsar. Jag testade att även att på linjenivå ersätta kretskortbanor. Det första experimentet utförde på ett mycket känt försteg. Resultatet blev detsamma även här!! Otroligt egentligen då de flesta förstärkare är uppbyggda på kretskort. Av dessa experiment drog jag slutsatsen att kretskortbanor är mindra bra lämpade för signaltransport. För nätdelar och andra ändamål borde det dock inte vara något problem.

Det vore mycket intressant om detta förhållande var mätbart, men jag har ingen susning om hur detta kan bli möjligt. Det enda "mätinstrument" som klarar av detta är förmodligen våra öron!

Den största fördelen med kretskort gentemot "hardwirade" förstärkare och högtalare är att de blir billigare att tillverka.
Tell a friend!